Dat is een snel antwoord van de RDW...
Korte versie: 1-1-1998 blijft de heilige grens, afhankelijk van de aardigheid van de RDW ambtenaar kon het in het verleden worden opgerekt.
Maar dat is nu van tafel.
Grrrrr.....
Bron: Mail RDW 29-4-2020 (voor toekomstige vragen);
Hartelijk dank voor uw e-mail. U heeft een vraag over het wijzigen van het motorblok.
Het voertuig moet sowieso individueel gekeurd worden als het een keuringsplichtige wijziging is. Met betrekking tot de motor zijn deze wijzigingen keuringsplichtig :
- het aanbrengen van een motor met een andere motorcode of van een ander motortype;
- het wijzigen van het aantal cilinders;
- het wijzigen van de cilinderinhoud;
- het wijzigen van het vermogen van de motor, waardoor deze meer dan 20% afwijkt van de oorspronkelijke waarde;
- het wijzigen van de brandstofsoort, met uitzondering van de wijziging naar LPG of aardgas. (Deze wijziging moet wel worden gekeurd, maar wordt niet aangemerkt als motorwijziging.)
De eisen waaraan het voertuig getoetst worden kunnen wel verschillen, dit is afhankelijk van de leeftijd van het voertuig. Om een simpel voorbeeld te noemen, we gaan bij een voertuig uit 1958 bijvoorbeeld niet eisen dat er een emissiebestrijdings
systeem aanwezig is.
Het jaar 1998 dat u noemt is een belangrijk omslagpunt als het gaat om de technische eisen van personenauto's en bedrijfsauto's. Als een voertuig gewijzigd wordt, en het bouwjaar is voor 1998 hebben we in principe alleen te maken met de "permanente eisen". De APK is gebaseerd op deze permanente eisen.
Maar ook in de "permanente eisen" zijn de eisen weer afhankelijk van het bouwjaar van het voertuig.
In 1998 kwamen de 'typegoedkeuringen' , voertuigen die vanaf 1998 op de markt werden gebracht moesten voldoen aan strengere eisen. Dit is een proces wat gewoon door blijft gaan. Hoe nieuwer het voertuig, hoe strenger de toelatingseisen. Dus ook hoe strenger de eisen als u een voertuig gaat wijzigen.
De datum 30 juni, 1999 die u noemt is niet meer van toepassing . In het verleden werd de datum 1-1-1998 'opgerekt' vanwege een eventuele 'restantvoorraad', maar dat is nu niet meer het geval.
Heel simpel gezegd, is het voertuig van voor 1998, dan moet het hier aan voldoen :
https://wetten.overheid.nl/BWBR0025798/2020-01-01#Hoofdstuk5_Afdeling2Is het voertuig vanaf 1998, maar voor 1 juli 2014, dan moet hier hier aan voldoen :
https://www.rdw.nl/-/media/rdw/rdw/pdf/sitecollectiondocuments/individuele-goedkeuring-tcl-iks-tst-28productiebeoordeling-29/wijze-van-keuren-tot-1-juli-2014.pdfIs het voertuig vanaf 1 juli 2014 , dan moet het hier aan voldoen :
https://www.rdw.nl/-/media/rdw/rdw/pdf/sitecollectiondocuments/individuele-goedkeuring-tcl-iks-tst-28productiebeoordeling-29/wijze-van-keuren-vanaf-1-juli-2014.pdfHieronder vindt u het standaard antwoord als het gaat om het wijzigen van het motorblok van uw voertuig :
Als er een wijziging aan de motor van een personenauto is aangebracht, moeten het kentekenbewijs en het kentekenregister worden gewijzigd. Hiervoor moet u het voertuig voor een keuring aanbieden bij één van de keuringsstations van de RDW. Het gaat om de volgende wijzigingen:
- het aanbrengen van een motor met een andere motorcode of van een ander motortype;
- het wijzigen van het aantal cilinders;
- het wijzigen van de cilinderinhoud;
- het wijzigen van het vermogen van de motor, waardoor deze meer dan 20% afwijkt van de oorspronkelijke waarde;
- het wijzigen van de brandstofsoort, met uitzondering van de wijziging naar LPG of aardgas. (Deze wijziging moet wel worden gekeurd, maar wordt niet aangemerkt als motorwijziging.)
In gebruik genomen voor 1 januari 1998
ls het voertuig in gebruik is genomen voor 1 januari 1998, moet het voertuig na het aanbrengen van een wijziging aan de motor voldoen aan de permanente eisen. De permanente eisen zijn de eisen voor de APK, aangevuld met onder andere eisen ten aanzien van de geluidsproductie.
In gebruik genomen na 31 december 1997
Is het voertuig in gebruik is genomen na 31 december 1997, moet het voertuig voldoen aan zowel de permanente eisen als de toelatingseisen.
Als bij een voertuig de complete motorconfiguratie en het complete uitlaatsysteem wordt gebruikt van een donorvoertuig (met een typegoedkeuring van hetzelfde merk en type), een geluidsmeting aan het stilstaande voertuig wordt uitgevoerd overeenkomstig VN/ECE Reglement nr. 51, bijlage 3, punt 3.2, en waarbij het toelaatbaar geluidsniveau de waarde uit de typegoedkeuring of kentekenregister niet meer dan 2 dB(A) overschrijdt, dan is aan de eis op dit aspect voldaan.
Bij verhoging van de maximum constructiesnelheid kan een uitgebreide test van de reminrichting nodig zijn. Deze testen worden als vervolgbeoordeling uitgevoerd op het RDW testcentrum in Lelystad. Bij de keuring op het keuringsstation blijkt of een vervolgbeoordeling noodzakelijk is.
Milieugegevens
De bestaande (fabrieks-)milieugegevens in het kentekenregister worden verwijderd.
Herkomst motor
In alle gevallen moet u bij de keuring de herkomst van de motor schriftelijk aantonen. Dit kan bijvoorbeeld met een betrouwbare rekening, waarop tenminste het kenteken- of het chassisnummer van het donorvoertuig staat vermeld.
Onderzoek
Voor het verkrijgen van een Nederlands kentekenbewijs kunt u het voertuig voor een onderzoek bij een RDW-keuringsstation aanbieden. De vestigingsplaatsen van de keuringsstations, inclusief routebeschrijving, kunt u vinden via keuringsstations op rdw.nl. Voor de reis van uw woonadres naar het keuringsstation en terug, kunt u gebruik maken van een eendagskenteken. Het eendagskenteken kunt u aanvragen bij het maken van een afspraak. U kunt via de RDW-website van de RDW een keuringsafspraak maken. Via deze link komt u direct op de juiste pagina terecht voor het maken van een afspraak voor een kentekenkeuring bij een keuringsstation.
Kosten
De kosten kunnen variëren van € 27,50 tot € 82,50. Dit is afhankelijk van het aantal wijzigingen.
Als de personenauto in gebruik is genomen na 31 december 1997 worden de eventuele aanvullende testen ook in rekening gebracht.