Auteur Topic: geschakelde + voor radio  (gelezen 622 keer)

Offline Viktor

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 947
  • 2E all the way
geschakelde + voor radio
« Gepost op: augustus 17, 2017, 16:38:50 »
Voor het aansluiten van de radio heb ik een geschakelde + nodig.
Gek genoeg heb ik die ondanks de radio voorbereiding niet kunnen vinden.

Wat is de beste plek om bij de Starlet P7 een geschakelde + voor de radio vandaan te halen?

Offline Patrix

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 2811
Re: geschakelde + voor radio
« Reactie #1 Gepost op: augustus 17, 2017, 17:00:34 »
Ik denk dat de aansteker wel een goeie kandidaat is.

Offline Viktor

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 947
  • 2E all the way
Re: geschakelde + voor radio
« Reactie #2 Gepost op: augustus 17, 2017, 17:07:05 »
Ik heb nogal veel accessoires op de aansteker zitten, ben bang dat ik die overbelast.
Contactslot dan maar?

Offline Patrix

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 2811
Re: geschakelde + voor radio
« Reactie #3 Gepost op: augustus 17, 2017, 17:17:59 »
Ja kan ook, maar de aansteker is behoorlijk gezekerd hoor.

Offline Viktor

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 947
  • 2E all the way
Re: geschakelde + voor radio
« Reactie #4 Gepost op: augustus 17, 2017, 19:25:18 »
Ik heb <for the record>  de dikke rood-blauwe kabel vanaf het contactslot gebruikt.
Ik baal er wel verschrikkelijk van dat ik kabels moet trekken voor iets basics als een radio inbouwen in een auto waar waarschijnlijk al 30 jaar een radio in heeft gezeten  >:( terwijl duidelijk te zien is dat er een af-fabriek kabelboom voor een radio in zit.

Offline ssamsung

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 302
Re: geschakelde + voor radio
« Reactie #5 Gepost op: augustus 17, 2017, 21:20:21 »
misschien is de zekering stuk en heb je daarom de geschakelde + gemist ?

Offline Patrix

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 2811
Re: geschakelde + voor radio
« Reactie #6 Gepost op: augustus 19, 2017, 13:01:10 »
Ik denk niet dat er een aparte zekering is alleen voor de radio (correct me if I'm wrong)

Maar hoe was de vorige radio aangesloten dan Victor, die moest je waarschijnlijk steeds handmatig uitschakelen?

Offline Viktor

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 947
  • 2E all the way
Re: geschakelde + voor radio
« Reactie #7 Gepost op: augustus 19, 2017, 14:08:38 »
Ja, op een later ingebouwde constante +. Ik sluit mijn radio's ook het liefst aan op een constante + maar die radio's van tegenwoordig trekken in die toestand zo maar 2,5 ampere als ze uitstaan.


Offline mister_fix_it

  • Admin
  • ******
  • Berichten: 24100
  • 嵐rut新er (de ~ (m.)): iem. die erg onhandig en kn
    • Starlet Club Holland
Re: geschakelde + voor radio
« Reactie #8 Gepost op: augustus 19, 2017, 15:40:43 »
2,5A?!?
Opinions are like assholes, everybody has one, and sometimes they stink too

Offline Patrix

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 2811
Re: geschakelde + voor radio
« Reactie #9 Gepost op: augustus 19, 2017, 19:06:57 »
Dat lijkt me ook wat een de hoge kant, als je een radio op een constante plus zet blijft hoogstens het klokje actief als je hem handmatig uitschakelt, voordat die de accu leeg trekt ben je een week verder.

Ikzelf vind het ook niet handig, tis makkelijker als die aan/uitgaat zodra je de sleutel omdraait, tenzij je van de muziek wilt genieten met het contact uit natuurlijk.


Online daandc

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 277
  • toyota liefhebber
Re: geschakelde + voor radio
« Reactie #10 Gepost op: augustus 19, 2017, 19:12:24 »
 Die 2.5 amp is veel voor een radio in rust .

Maar als je de 15+ van de sigarettenplug wilt gebruiken dan kun je hiermee een relais schakelen die gevoed wordt door de 30+(constant) .

Dan hoef je niet bang te zijn dat je sigarettenaansluiti ng overbelast wordt , want de spoel (coil) van een standaard hella relais gebruikt 60 mA .
Beter een oude japanse die het doet , dan een jonge europese die je duwen moet !!

Offline Patrix

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 2811
Re: geschakelde + voor radio
« Reactie #11 Gepost op: augustus 19, 2017, 19:38:47 »
Das ook een goeie ja, dan heb je een geschakelde constante +, voor de geschakelde + ;D

Offline RickvdS

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 61
  • P8 Postert
Re: geschakelde + voor radio
« Reactie #12 Gepost op: augustus 20, 2017, 00:43:00 »
Zou je niet liever eerst proberen om de originele draden te herstellen? Of is dat niet te doen?

Denk dat ik zelf gewoon stroom rechtstreeks (gezekerd) van de accu zou pakken en dan de "remote" op de geschakelde van het contactslot aan zou sluiten. Hetzelfde eigenlijk zoals je normaal een losse versterker aansluit voor bijv. een subwoofer.
'91 P8 Postert

Offline mister_fix_it

  • Admin
  • ******
  • Berichten: 24100
  • 嵐rut新er (de ~ (m.)): iem. die erg onhandig en kn
    • Starlet Club Holland
Re: geschakelde + voor radio
« Reactie #13 Gepost op: augustus 20, 2017, 13:11:02 »
Waarom zo moeilijk doen?? de radio gebruikt geen stroom op zijn geschakelde plus ingang. Dat is puur een signaaltje om de radio in en uit te schakelen.
Opinions are like assholes, everybody has one, and sometimes they stink too

Offline Patrix

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 2811
Re: geschakelde + voor radio
« Reactie #14 Gepost op: augustus 20, 2017, 14:17:58 »
Volgens mij juist wel, constante plus is alleen voor het geheugen en de geschakelde plus voor de werkspanning.

Offline mister_fix_it

  • Admin
  • ******
  • Berichten: 24100
  • 嵐rut新er (de ~ (m.)): iem. die erg onhandig en kn
    • Starlet Club Holland
Re: geschakelde + voor radio
« Reactie #15 Gepost op: augustus 21, 2017, 15:32:15 »
Zover ik weet niet.
Opinions are like assholes, everybody has one, and sometimes they stink too

Online daandc

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 277
  • toyota liefhebber
Re: geschakelde + voor radio
« Reactie #16 Gepost op: augustus 21, 2017, 20:18:30 »
Zover ik weet niet.
Volgens mij juist wel, constante plus is alleen voor het geheugen en de geschakelde plus voor de werkspanning.


Dat ligt aan het merk radio en hoe de fabriekkant het ontwerp maakt .

Sommige radio's maken gebruik zoals patrix zegt de constant voor het geheugen en geschakeld voor de voeding van eindtrappen en andere elektronika .

Maar bij sommige radio's is de gele draad ook voor de voeding eindtrappen etc icm met geheugen dit realiseren ze met inwendig een relais of een halfgeleider schakeling die inwendig de boel schakelt doormiddel de van de 15+ .
Beter een oude japanse die het doet , dan een jonge europese die je duwen moet !!

Offline Patrix

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 2811
Re: geschakelde + voor radio
« Reactie #17 Gepost op: augustus 21, 2017, 21:12:47 »
Ik had al zo'n vermoeden dat jij hierop zal reageren (goed bedoelt :)) wat ik dan wel vreemd vind is: dat beide draden altijd moeten zijn aangesloten wil de radio het doen.

Stel dat hij de werkspanning pakt over de geschakelde plus, dan moet toch de andere (constante plus) aangesloten zijn, anders gaat ie niet aan.

Online daandc

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 277
  • toyota liefhebber
Re: geschakelde + voor radio
« Reactie #18 Gepost op: augustus 21, 2017, 21:36:46 »
De werkspanning pakt ie over de constant 30+ de 15+ is dan alleen voor het in en uit schakelen .

Bij sommige merken kun je dit ook zien zoals pioneer/ kenwood dan is de gele 30+ dikker uitgevoerd en de rode 15+ dunner deze dient alleen om te schakelen .

Daarom moet je de beide draden aansluiten.

Denk maar aan het idee met het relais dit gebeurd dan alleen in de radio .

Best leuk om ze te repareren leer je topologie van zo'n radio een beetje kennen .

 

Beter een oude japanse die het doet , dan een jonge europese die je duwen moet !!

Offline Patrix

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 2811
Re: geschakelde + voor radio
« Reactie #19 Gepost op: augustus 22, 2017, 12:26:53 »
Radio's repareren heb ik nog nooit gedaan, is me allemaal veel te klein, laatst nog een laser vervangen van een Xbox, man wat een gepruts, die dingen zijn niet gebouwd om open te maken, alles zit in elkaar geklikt, en je bent genoodzaakt dingen te forceren.

Tis wel gelukt uiteindelijk (youtube :))

Online daandc

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 277
  • toyota liefhebber
Re: geschakelde + voor radio
« Reactie #20 Gepost op: augustus 23, 2017, 18:54:12 »
 :twisted:    (-:
Beter een oude japanse die het doet , dan een jonge europese die je duwen moet !!

Offline mister_fix_it

  • Admin
  • ******
  • Berichten: 24100
  • 嵐rut新er (de ~ (m.)): iem. die erg onhandig en kn
    • Starlet Club Holland
Re: geschakelde + voor radio
« Reactie #21 Gepost op: augustus 26, 2017, 13:40:00 »
Radio's repareren heb ik nog nooit gedaan, is me allemaal veel te klein, laatst nog een laser vervangen van een Xbox, man wat een gepruts, die dingen zijn niet gebouwd om open te maken, alles zit in elkaar geklikt, en je bent genoodzaakt dingen te forceren.

Tis wel gelukt uiteindelijk (youtube :))

moet je eens een scherm vervangen van een iphone 6, of waterschade repareren van zon ding  ;D
Opinions are like assholes, everybody has one, and sometimes they stink too

Offline Patrix

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 2811
Re: geschakelde + voor radio
« Reactie #22 Gepost op: augustus 26, 2017, 16:02:23 »
Ook geen pretje nee, heb me pa het wel eens zien doen, die zit in die business.   

Offline mister_fix_it

  • Admin
  • ******
  • Berichten: 24100
  • 嵐rut新er (de ~ (m.)): iem. die erg onhandig en kn
    • Starlet Club Holland
Re: geschakelde + voor radio
« Reactie #23 Gepost op: augustus 27, 2017, 12:42:40 »
ik niet, maar ik doe het wel. moet je wel vaste hand voor hebben kan ik je zeggen  ;D
Opinions are like assholes, everybody has one, and sometimes they stink too

Offline Patrix

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 2811
Re: geschakelde + voor radio
« Reactie #24 Gepost op: augustus 27, 2017, 12:51:59 »
Ja dat geloof ik, me pa heeft zo'n loeplamp, ook wel handig met dat soort dingen :)