Auteur Topic: Dynamo versleten?  (gelezen 3242 keer)

Offline JoostE

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 58
Dynamo versleten?
« Gepost op: september 14, 2014, 18:47:17 »
Toyota starlet P8 - 1992 - 220.000 km

In de zomer van 2013 heb ik het acculaad lampje samen met het uitroepteken lampje een paar keer zien oplichten, ging weer uit als je van snelheid/toeren veranderde. Op een gegeven moment het acculaad lampje niet meer zien oplichten en zo bleef het een jaar, tot afgelopen vrijdag:



De lampjes gaan niet meer uit, mijn verwachting is dat de accu niet meer bij laadt. Een dag voordat de lampjes begonnen te branden viel mij op dat de ruitenwissersproeie r nog maar een erg miezerig straaltje kon produceren.

Eigenschappen dynamo (label): Toyota 27060-11041
V-snaar: staat strak genoeg, ik zie de dynamo poelie draaien
Aansluitingen: Laadkabel? bovenop zit goed, ronde stekker zijkant zit ook goed
Voltage accupolen bij uitgeschakelde motor: 12.7V
Voltage accupolen bij ingeschakelde motor: 12.05

Zelfde test bij mijn andere P8 geeft bij ingeschakelde motor 14V, op basis van de informatie die ik over dynamo's langs zag komen op dit forum denk ik dan dat de dynamo het niet meer doet.

Ik wil dit graag zelf oplossen, hoe haal ik de dynamo er uit?



1. Bout 1 losmaken
2. v-snaar van de dynamopoelie af
3. Bout 2 losmaken
dynamo = los?

En dan de reparatie opties:
- Koolborstels (laten) vervangen. Kan ik dat als amateur zelf? Waar bestellen?
- Andere dynamo. Alle starlets op de dichtsbijzijnde slopen zijn compleet gestript. Waar te halen en kostenindicatie gebruikt / nieuw?
« Laatst bewerkt op: september 19, 2014, 13:34:33 door JoostE »

Offline FkoNL

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 55
Re: Dynamo versleten?
« Reactie #1 Gepost op: september 15, 2014, 10:41:53 »
Misschien een domme opmerking maar weet je zeker dat het niet je accu is?

Offline JoostE

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 58
Re: Dynamo versleten?
« Reactie #2 Gepost op: september 15, 2014, 10:53:37 »
Ik heb de aanname gedaan dat mijn accu nog in orde was op basis van het volgende:
- De auto start en rijdt nu nog prima, heb hem sinds afgelopen vrijdag tussen de 5 en 10 keer gestart om het een en ander te testen
- Ik heb het acculaad-lampje eerder zien branden welke toen aan en uit ging bij het veranderen van de toeren/snelheid
- Bij het doormeten van de accu bij uit en ingeschakelde motor zie ik het voltage lager worden als ik de motor inschakel, terwijl het 14V hoort te worden

Ik zal het accuzuur niveau eens checken, heb ik nog niet gedaan.

Offline FkoNL

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 55
Re: Dynamo versleten?
« Reactie #3 Gepost op: september 15, 2014, 12:17:47 »
Klinkt idd logisch dat het de dynamo is. Wel verdacht dat het precies nu het wat kouder weer wordt gebeurd. Geen accu in de buurt om mee te testen?

Offline JoostE

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 58
Re: Dynamo versleten?
« Reactie #4 Gepost op: september 15, 2014, 14:41:32 »
Ik heb een tweede starlet P8 staan, zou het kunnen testen dus. Jij acht de kans aanwezig dat er iets met de accu is wat dit probleem veroorzaakt?

Offline suffie

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 2795
Re: Dynamo versleten?
« Reactie #5 Gepost op: september 15, 2014, 18:03:19 »
Hoogstwaarschijnlij k je dynamo inderdaad. Gezien je met uitgeschakelde motor nog wel 12.x volt krijgt, dus geen kapotte cel (dan zou die ~10 volt zijn)
Met draaiende motor is 13.5-14 volt een mooie voltage dus dynamo vervangen als al je bedrading goed is.
Zwarte Celica ST162 Gen 3 3sgte 320 pk
Zwarte Celica ST185 Gen 4 3sgte 330 pk
Zwarte IS200 met 2JZ-GTE 600+ pk

Offline JoostE

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 58
Re: Dynamo versleten?
« Reactie #6 Gepost op: september 15, 2014, 18:19:46 »
Aha oké, accu waarschijnlijk in orde dus. Indicator op accu geeft ook groen (=goed) aan, had geen zin om die accu's om te wisselen  :)

Net even naar de dynamo gekeken. Heb zo te zien sleutel 12 nodig en die is natuurlijk net verdwenen, nr. 2 op mijn foto is blijkbaar niet de bout die los moet. Hoe kom ik bij die andere bout? Kan ik daar bij als de eerste los is of moet ik via de wielkast?

Ik zie op internet nieuwprijzen (bruto) vanaf 92 (nipparts) tot 250 (Bosch).
Heb inmiddels wat adresjes in mijn omgeving die dynamo's reviseren / omruilen.

Offline suffie

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 2795
Re: Dynamo versleten?
« Reactie #7 Gepost op: september 15, 2014, 21:24:44 »
Uit mijn hoofd zit er een bout onderaan de dynamo die via de onderkant/wielkast los moet.
Zwarte Celica ST162 Gen 3 3sgte 320 pk
Zwarte Celica ST185 Gen 4 3sgte 330 pk
Zwarte IS200 met 2JZ-GTE 600+ pk

Offline JoostE

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 58
Re: Dynamo versleten?
« Reactie #8 Gepost op: september 16, 2014, 18:23:20 »
Oké hier een update. Even doorzetten en, voor het eerst een dynamo er uit gehaald:

Trots  :shades:

Next: dynamo ergens heenbrengen, laten controleren / reviseren / inruilen.

Offline JoostE

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 58
Re: Dynamo versleten?
« Reactie #9 Gepost op: september 17, 2014, 14:14:49 »
Jammer, alle electra auto boeren in mijn omgeving hebben deze dynamo niet liggen als inruil dynamo. Reviseren wordt tussen de € 115 en € 150 voor gevraagd... Één zaak had deze dynamo (gereviseerd) liggen maar verkocht die voor € 171, zoveel wilde ik hier niet aan kwijt zijn. De lokale auto onderdelen zaak kon deze dynamo van nipparts bestellen voor rond de € 120, alleen de poelie had 5 groeven ipv 4. Voor het overzetten van die poelie las ik dat je speciaal gereedschap nodig hebt, en ik wilde dit zelf doen.

Bericht geplaatst op onderdelenlijn en binnen 5 minuten een reactie van Gebr. Opdam dat ze een gebruikte hadden liggen voor € 50, prima :thumbs: verzenden die hap

Offline mister_fix_it

  • Admin
  • ******
  • Berichten: 24415
  • ´Prut·ser (de ~ (m.)): iem. die erg onhandig en kn
    • Starlet Club Holland
Re: Dynamo versleten?
« Reactie #10 Gepost op: september 17, 2014, 16:58:00 »
Volgens mij kan je die poelie met een simpele poelie trekker wel verwisselen
Opinions are like assholes, everybody has one, and sometimes they stink too

Offline FkoNL

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 55
Re: Dynamo versleten?
« Reactie #11 Gepost op: september 18, 2014, 12:21:39 »
Netjes, was het moeilijk?

Offline JoostE

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 58
Re: Dynamo versleten?
« Reactie #12 Gepost op: september 18, 2014, 13:36:34 »
Nee moeilijk was het niet, het belangrijkste bleek het juiste gereedschap te hebben. Daarnaast is een plek om te sleutelen fijn, een brug is ideaal maar bij gebrek daar aan ik deed het op een grote parkeerplaats bij mn ouders achter. Ik kon de dynamo niet heel veel naar voren trekken om de v-snaar te ontspannen, hij kwam tegen een ander onderdeel aan. Daardoor kreeg ik de snaar er lastig af, maar dat kon ook een gebrek aan ervaring zijn (ook eerste keer).

1. Auto omhoog met de (garage)krik en ondersteunen met groot blok hout/wiel oid
2. Bovenste moer dynamo los met sleutel 12
3. Aansluiting op bovenkant dynamo en stekkertje aan rechterkant losmaken
3. Dynamo naar voren trekken en de V-snaar er af
4. Via de wielkast haal je de moer aan de onderkant van de dynamo los met sleutel 14
5. Duw/sla voorzichtig de bout vanuit de wielkast uit de dynamo, deze is best lang en kan stevig vast zitten
6. De dynamo is nu los, je kunt hem via de onderkant van de wagen er uit halen

Offline JoostE

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 58
Re: Dynamo versleten?
« Reactie #13 Gepost op: september 19, 2014, 13:30:26 »
Dynamo vervangen, probleem opgelost :shades: Bedankt voor het advies/meedenken. Nu mag de versterker/subwoofer weer aan :rofl:






Offline FkoNL

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 55
Re: Dynamo versleten?
« Reactie #14 Gepost op: september 19, 2014, 15:52:03 »
Ziet er goed uit, altijd leuk om een succesvolle reparatie te doen :).

Offline Rodger Jason

  • Admin
  • ******
  • Berichten: 15699
  • When's the next race?
    • http://www.formuleracing.nl
Re: Dynamo versleten?
« Reactie #15 Gepost op: september 22, 2014, 11:25:59 »
ps. een 4 ribs riem op een 5 ribs poellie werkt prima hoor. Andersom niet.

Offline JoostE

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 58
Re: Dynamo versleten?
« Reactie #16 Gepost op: september 22, 2014, 11:30:42 »
Aha, dat kan gewoon. En anders een poelietrekker en de poelie overzetten.
Topic mag gesloten worden.

Offline SkaBla

  • SCH forum member
  • **
  • Berichten: 17751
    • Onderdelen lijst
Re: Dynamo versleten?
« Reactie #17 Gepost op: september 22, 2014, 12:05:43 »
Andere oplossing is om de koolborstels te vervangen. Mocht ik dit binnenkort een keer weer doen, zal ik een how to maken. Simpel en goedkope fix voor dit probleem.
Zoek je onderdelen?! http://verkopers.marktplaats.nl/323591 Vraag mij voor je teveel betaald bij de garage! Tot wel 50% goedkoper. Ook montage :)